Az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes jogelőd néptánccsoportja az Akadémián az 1957/1958. tanévben alakult, így az Együttes jövőre fogja ünnepelni fennállásának 60. évfordulóját. 2018-ban lesz a Mezőgazdság- és Élelmiszertudományi Kar 200 éves fennállásának ünnepségsorozata is. Az Együttes gálaműsorral készül az ünnepségre, amelyre az egykori táncosokat, zenészeket és a csoportot egykor vezető és támogató személyeket is meg fog hívni a Gazdász Néptáncegyesület vezetősége.

Az Együttes tagjai dr. Mrekva Tibor művészeti vezető koreográfiáin kívül más ismert koreográfusok táncszámait tanulják és gyakorolják a heti próbákon a színpadra érésig. Minden évben 1-2 új produkciót láthat a néptáncot-népzenét kedvelő közönségünk a már hagyományos késő őszi néptánc-bemutató esten a Flesch Károly Kulturális Központ színpadán. Ilyenkor rendszeresen helyet biztosítunk a műsorban más Néptáncegyütteseknek is a bemutatkozásra. A felvidéki Mátyus Néptáncegyüttes és kísérő zenekara a Bicskás Népzenekar kedves vendégként jár már vissza Mosonmagyaróvárra erre az estre.

Az utóbbi években Néptáncegyüttesünk többször járt Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Ausztriában, ahol fesztiválokon, testvérvárosi rendezvényeken, vagy kulturális eseményeken mutatta be a néptánc-hagyományainkra épülő koreográfiákat.

A szereplések sikerességét bizonyítja a megismétlődő hazai és külföldi meghívások sora.

A Nyugat Dunántúli Néptáncszövetség által szervezett Néptánc Antológia rendszeres résztvevője az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes, a városi rendezvényeken és a környékbeli települések ünnepségein ugyancsak számtalanszor szerepelnek táncosaink.

Az idei év tervei között szerepeltek a bálnyitó táncok, szereplés a Hősök Napján és a Tánc Világnapján. A kisbodaki és a majoroki napon szereplés a kedves meghívás teljesítését jelenti. Még idén szeretnének eleget tenni egy szlovákiai és egy olaszországi meghívásnak. Természetesen 2017. novemberében ismét lesz Néptáncest az FKKK-ban, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 

Óvári Gazdász Néptáncegyüttes