Kedves Olvasó!

Öröm és megtiszteltetés számomra a Majoroki Kör Egyesület honlapjának olvasóit köszönthetem. Egy-egy városrész történte jelentős szelet, fontos kordokumentum Mosonmagyaróvár életében. Tisztelet illeti mindazokat, akik nekiláttak és kitartó kutatómunkával, fáradságot nem sajnálva készítették a Majoroki Kör honlapját.

Majorok a város természeti szépségekben leggazdagabb zöldövezeti részén található. Itt ér be szélesen, a tájat uralva a Lajta, páratlan értéket és helyi védettséget képvisel a Wittmann park, legendát mesél a Háromszög kápolna, s búcsújáróhelyként tisztelt kegyhelyünk a Háromtölgy kápolna. Gimnazista koromban szívesen jártam be legszebb részeit, a Vár-tó környékét is, s ma is örömmel teszem ezt, gyakorta két kerékre ülve családommal együtt. Itt, e városrészben élünk mi is. Tudom, hogy gyermekeim is ismerni és szeretni fogják úgy, ahogy én.

Sajátos településszerkezete van városunknak. Az egyes városrészek őslakosai markáns identitástudattal bírnak, s ebben az a nagyszerű, hogy a továbbadás képességével is rendelkeznek. A városrész civil közösségeinek aktivitása, tenni akarása példaértékű. Ebben élen jár a Majoroki Kör Egyesület, mely megteremtett egy olyan közösséget, ahol az idősebb és a fiatalabb generáció váltotta egymást, de együtt él, egy nyelvet beszél, egy cél érdekében ténykedik. Eredményességüket igazolja, hogy tudnak tömegeket, cégeket, szervezeteket, intézményeket és családokat megmozgatva tenni a saját városrészükért, tisztítani a Wittmann parkot, felújítani a Kőmíves emlékoszlopot, a Háromszög kápolnát, főzőversenyt vagy éppen Majoroki Búcsút, Fesztivált rendezni és képesek e könyv kiadását megvalósítani. És jól tudják, minden cselekedetükkel alakítják, megírják jelenkoruk történetét is.

„Boldog az a közösség, amelyik emlékezni tud” – Jelentis István irodalomtörténész e szavakat idézte, amikor Fekete István tiszteletére felavatták az azóta jelképpé vált Hú szobrot. Önök, majoroki lakosok úgy érzem, boldogok lehetnek. Mert igazi közösségük van, s mert felismerik, megbecsülik és óvják értékeiket, az örökölt hagyományokat és tovább örökítik azokat.

Kedves Majorokiak, kívánom, hogy Önök is sokáig emlékezzenek elődeikre, történeteikre és segítsék majd az utódaikat abban, hogy ne felejtsenek, tudják ők is, hogy ide tartoznak!

Dr. Árvay István polgármester